Przejdź do głównej zawartości

Ciasto francuskie w odsłonie pierwszej... ;)

Pewnie nie raz zdarzyło Wam się, że nagle zadzwonili albo wpadli niespodziewani goście. Mina nasza w tym momencie jest bezcenna. Nigdy nie wiadomo w co ręce włożyć. Rzut oka na mieszkanie, do lodówki i oczywiście w lustro.
W takich sytuacjach ratuje mnie ciasto francuskie (produkt o wielu zastosowaniach), które można robić w wersji słodkiej (do kawy) oraz tradycyjnej jako przekąska lub baza pod inne bardziej treściwe dania.
W tym wpisie pokaże Wam sposób na bardzo szybkie ciasteczka do kawy.

BRZOSKWINIE  W CIEŚCIE FRANCUSKIM
Będzie nam potrzebne 1 opakowanie ciasta francuskiego, 1 puszka brzoskwiń, 1 jajko oraz pół tabliczki gorzkiej czekolady a także forma do muffinek.

Ciasto dzielimy na 12 kawałków i wkładamy jej do formy, smarujemy roztrzepanym jajkiem (żeby się ładnie zezłociło).
Następnie do każdej formy wrzucany kawałki czekolady, można dosłodzić ciasto i posypać cukrem pudrem

 Na koniec kładziemy połówki brzoskwiń i gotowe.
Wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na ok.15-20 minut

SMACZNEGO

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Muffiny czekoladowe

Muffinki to idealny wypiek na co dzień jak i od święta, na słodko i na słono. Pozwalają uwolnić naszą wyobraźnię, jak również naszego dziecka. Bo nic tak nie łączy, jak wspólne gotowanie. W Internecie można znaleźć bardzo wiele przepisów na muffiny. Wypróbowałam ich już sporo, dopóki nie znalazłam swojego ulubionego i właśnie nim podzielę się na blogu. Są to bardzo proste babeczki czekoladowe. Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki kakao 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady 1 jajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka Suche składniki mieszamy razem w misce. Osobno łączymy ze sobą mokre składniki tzn. jajko, olej i mleko. Następnie dodajemy suche składniki oraz pokrojoną czekoladę. Formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami i wypełniamy je ciastem. W tym zadaniu bardzo może się przydać łyżka do lodów, która bardzo ułatwia te zadanie. Pieczemy w temperaturze  200 stopni 

Kulinarne inspiracje - śniadania do pracy

Pyszny chlebek na śniadanie już mamy ;) i co dalej?  Jak dla mnie każda "zielona sałatka" to idealne rozwiązanie i ulubione śniadanie do pracy. Zazwyczaj robię ją z tego co mam pod ręką,a sekret smaku tkwi w sosie ;)  WERSJA 1 Składniki: mix sałat (akurat miałam mix sałat z marchewką) pomidor papryka czerwona pomidory suszone oliwki rzodkiewki sos (oliwa, zioła prowansalskie, szczypta Vegeta, musztarda, miód, cytryna, woda) WERSJA 2 Składniki: mix sałat pomidor papryka ogórek kiszony ser typu feta (osobiście wolę ser bałkański z Lidla) słonecznik (najlepiej prażony) sos (ten sam co w  sałatce  1) WERSJA 3 Składniki: rukola jajko pomidor słonecznik łosoś ( akurat miałam grillowany bo został z obiadu, ale może być wędzony) sól i pieprz WERSJA 4  Składniki: mix sałat (z rukolą) pomidor grillowana pierś z kurczaka ogórek kiszony pestki dyni sos (ten sam co w sałatce 1)

Świąteczne pierniczki

W weekend nasz dom był przepełniony zapachem świąt. Wykonaliśmy kolejne zadanie z naszego kalendarza adwentowego - pierniczki :) W mojej rodzinie to już tradycja, od lat krąży przepis prababci (na pierniczki idealne), jednak dwa lata temu wyłamałam się i znalazłam łatwiejszy przepis na te świąteczne smakołyki. W efekcie końcowym pierniczki wyszły bardzo dobre, więc ten nowy przepis zagościł u nas na dobre.  Zapraszam do pieczenia ;)  Składniki: 1 kg mąki pszennej  300 g masła 400 g cukru 150 g miodu 4 jajka 1/4 szklanki kwaśnej śmietany 40 g kakao 1 przyprawa do piernika 1 łyżeczka sody 100 g mielonych orzechów 1. W rondelku rozpuszczamy masło razem z miodem i cukrem (na małym ogniu) i odstawiamy do przestygnięcia. 2. W miseczce mieszamy kakao, przyprawę i sodę, a następnie dodajemy do przestudzonej masy. 2. Jajka ubijamy na puszystą masę. 3. Do ostudzonej masy dodajemy stopniowo śmietanę, cały czas mieszając. 4. Następnie stopniowo dodajemy -na zmianę- ubite