Goście po raz kolejny zaskoczyli wizytą, a ty nie masz co dać na stół? Przedstawiamy Wam szybki przepis z ciastem francuskim w roli głównej. Ono nas zawsze uratuje. Pokazywałyśmy Wam już na słodko https://aganka.blogspot.com/2017/02/ciasto-francuskie-w-odsonie-pierwszej.html
teraz czas na słono.
Potrzebne nam będzie oczywiście:
- opakowanie ciasta francuskiego,
- kilka plasterków szynki,
- kilka plastrów sera żółtego,
- koncentrat pomidorowy,
- ulubione zioła,
- jajko.
Ciasto francuskie rozwijamy, na całości smarujemy koncentratem pomidorowym lub ulubionym sosem pomidorowym. Na to kładziemy plastry szynki (tez na całości) a na szynkę ser żółty. Delikatnie zawijamy, żeby zrobiła nam się rolada. Następnie kroimy na krążki, grubość dowolna. Smarujmy krążki, rozbełtanym jajkiem i posypujemy ulubionymi przyprawami. (taka kolejność bo inaczej "zmyjemy" jajkiem przyprawy). Możemy również posypać przyprawami przed zawinięciem w roladę. Tą decyzję już Wam zostawiamy :) Wkładamy do piekarnika rozgrzanego w 180 stopniach na 15 minut. I przekąska gotowa.
Komentarze
Prześlij komentarz