Koniec wakacji zbliża się niestety wielkimi krokami, ale nie musi to oznaczać koniec grillowania. Mięso jak mięso, ale czasami brakuje nam pomysłów na szybką przekąskę z grilla lub sosy. Łapcie kilka pomysłów sprawdzonych przez nas...:
1. Grillowane pieczarki z serami:
- serek camembert lub typu blue,
- duże pieczarki :)
Staramy się wybrać jak największe głowki pieczarek, ser kroimy w paski i kladziemy na pieczarkach. Mozna pomieszac sery lub na każdej pieczarce po innym rodzaju sera. grillujemy do czasu aż ser się roztopi. Trwa to przeważnie 5-10 minut. Nie solimy, gdyż za dużo wody dała by nam pieczarka.
2. Grillowana cukinia
- 1 dużą cukinie,
- bazylia
-sól,pieprz
Cukinie myjemy i kroimy na 1 cm talarki, każdy kawałek opruszamy przyprawami i odstawiamy na ok 30 minut. Kładziemy na grilla i smażymy, aż zmiękną i będą miały złocisty kolor. Można ztobić również wersję ciut kaloryczną, posypać je starym żółtym serem.
3.Grillowany camembert
To wcale nie musi być specjalny serek na grilla, wystarczy zakupić najzwyklejszy ściągnąć tekturke, zawinąć w folie aluminiową i do miękkości grilować. Można podawać z żurawiną.
4.Sos jogurtowo - miętowy
- jogurt grecki,
- listki świeżej mięty,
- łyżeczka soku z cytryny,
- sól i pieprz
Jogurt naturalny wlewamy do blendera, dodajemy do niego mięte. Blendujemy do czasu otrzymania aksamitnej konsystencji. Przelewamy do miseczki, dodajemy sok z cytryny i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wkładamy na chwilę do lodówki.
5. Lemoniada imbirowa
- woda,
- syrop imbirowy,
- świeża mięta,
- dużo kostek lodu (najlepiej kruszony),
- limonka i cytryna.
Kostki lodu wrzucamy do dzbanka, wrzucamy listki świeżej mięty, cytryne i limonkę, wlewamy pół szklanki syropu imbirowego i całość zalewamy wodą. Mieszamy, dla wyraźniejszego smaku można wcisnąć sok z cytryny. Idealne na orzeźwienie.
1. Grillowane pieczarki z serami:
- serek camembert lub typu blue,
- duże pieczarki :)
Staramy się wybrać jak największe głowki pieczarek, ser kroimy w paski i kladziemy na pieczarkach. Mozna pomieszac sery lub na każdej pieczarce po innym rodzaju sera. grillujemy do czasu aż ser się roztopi. Trwa to przeważnie 5-10 minut. Nie solimy, gdyż za dużo wody dała by nam pieczarka.
2. Grillowana cukinia
- 1 dużą cukinie,
- bazylia
-sól,pieprz
Cukinie myjemy i kroimy na 1 cm talarki, każdy kawałek opruszamy przyprawami i odstawiamy na ok 30 minut. Kładziemy na grilla i smażymy, aż zmiękną i będą miały złocisty kolor. Można ztobić również wersję ciut kaloryczną, posypać je starym żółtym serem.
3.Grillowany camembert
To wcale nie musi być specjalny serek na grilla, wystarczy zakupić najzwyklejszy ściągnąć tekturke, zawinąć w folie aluminiową i do miękkości grilować. Można podawać z żurawiną.
4.Sos jogurtowo - miętowy
- jogurt grecki,
- listki świeżej mięty,
- łyżeczka soku z cytryny,
- sól i pieprz
Jogurt naturalny wlewamy do blendera, dodajemy do niego mięte. Blendujemy do czasu otrzymania aksamitnej konsystencji. Przelewamy do miseczki, dodajemy sok z cytryny i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wkładamy na chwilę do lodówki.
5. Lemoniada imbirowa
- woda,
- syrop imbirowy,
- świeża mięta,
- dużo kostek lodu (najlepiej kruszony),
- limonka i cytryna.
Kostki lodu wrzucamy do dzbanka, wrzucamy listki świeżej mięty, cytryne i limonkę, wlewamy pół szklanki syropu imbirowego i całość zalewamy wodą. Mieszamy, dla wyraźniejszego smaku można wcisnąć sok z cytryny. Idealne na orzeźwienie.
Komentarze
Prześlij komentarz