Przejdź do głównej zawartości

Dodatki do sezonu grillowego

Koniec  wakacji zbliża się niestety wielkimi krokami, ale nie musi to oznaczać koniec grillowania. Mięso jak mięso, ale czasami brakuje nam pomysłów na szybką przekąskę z grilla lub sosy. Łapcie kilka pomysłów sprawdzonych przez nas...:

1. Grillowane pieczarki z serami:
- serek camembert lub typu blue,
- duże pieczarki :)

Staramy się wybrać jak największe głowki pieczarek, ser kroimy w paski i kladziemy na pieczarkach. Mozna pomieszac sery lub na każdej pieczarce po innym rodzaju sera. grillujemy do czasu aż ser się roztopi. Trwa to przeważnie 5-10 minut. Nie solimy, gdyż za dużo wody dała by nam pieczarka.

2. Grillowana cukinia
- 1 dużą cukinie,
- bazylia
-sól,pieprz

Cukinie myjemy i kroimy na 1 cm talarki, każdy kawałek opruszamy przyprawami i odstawiamy na ok 30 minut. Kładziemy na grilla i smażymy, aż zmiękną i będą miały złocisty kolor. Można ztobić również wersję ciut kaloryczną, posypać je starym żółtym serem.

3.Grillowany camembert

To wcale nie musi być specjalny serek na grilla, wystarczy zakupić najzwyklejszy ściągnąć tekturke, zawinąć w folie aluminiową i do miękkości grilować. Można podawać z żurawiną.

4.Sos jogurtowo - miętowy

- jogurt grecki,
- listki świeżej mięty,
- łyżeczka soku z cytryny,
- sól i pieprz

Jogurt naturalny wlewamy do blendera, dodajemy do niego mięte. Blendujemy do czasu otrzymania aksamitnej konsystencji. Przelewamy do miseczki, dodajemy sok z cytryny i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wkładamy na chwilę do lodówki.

5. Lemoniada imbirowa

- woda,
- syrop imbirowy,
- świeża mięta,
- dużo kostek lodu (najlepiej kruszony),
- limonka i cytryna.

Kostki lodu wrzucamy do dzbanka, wrzucamy listki świeżej mięty, cytryne i limonkę, wlewamy pół szklanki syropu imbirowego i całość zalewamy wodą. Mieszamy, dla wyraźniejszego smaku można wcisnąć sok z cytryny. Idealne na orzeźwienie.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Świąteczne pierniczki

W weekend nasz dom był przepełniony zapachem świąt. Wykonaliśmy kolejne zadanie z naszego kalendarza adwentowego - pierniczki :) W mojej rodzinie to już tradycja, od lat krąży przepis prababci (na pierniczki idealne), jednak dwa lata temu wyłamałam się i znalazłam łatwiejszy przepis na te świąteczne smakołyki. W efekcie końcowym pierniczki wyszły bardzo dobre, więc ten nowy przepis zagościł u nas na dobre.  Zapraszam do pieczenia ;)  Składniki: 1 kg mąki pszennej  300 g masła 400 g cukru 150 g miodu 4 jajka 1/4 szklanki kwaśnej śmietany 40 g kakao 1 przyprawa do piernika 1 łyżeczka sody 100 g mielonych orzechów 1. W rondelku rozpuszczamy masło razem z miodem i cukrem (na małym ogniu) i odstawiamy do przestygnięcia. 2. W miseczce mieszamy kakao, przyprawę i sodę, a następnie dodajemy do przestudzonej masy. 2. Jajka ubijamy na puszystą masę. 3. Do ostudzonej masy dodajemy stopniowo śmietanę, cały czas mieszając. 4. Następnie stopniowo dodajemy -na...

Muffiny czekoladowe

Muffinki to idealny wypiek na co dzień jak i od święta, na słodko i na słono. Pozwalają uwolnić naszą wyobraźnię, jak również naszego dziecka. Bo nic tak nie łączy, jak wspólne gotowanie. W Internecie można znaleźć bardzo wiele przepisów na muffiny. Wypróbowałam ich już sporo, dopóki nie znalazłam swojego ulubionego i właśnie nim podzielę się na blogu. Są to bardzo proste babeczki czekoladowe. Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki kakao 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady 1 jajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka Suche składniki mieszamy razem w misce. Osobno łączymy ze sobą mokre składniki tzn. jajko, olej i mleko. Następnie dodajemy suche składniki oraz pokrojoną czekoladę. Formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami i wypełniamy je ciastem. W tym zadaniu bardzo może się przydać łyżka do lodów, która bardzo ułatwia te zadanie. Pieczemy w temper...

Kulinarne inspiracje - Kurczak pieczony na soli

Najlepszy pieczony kurczak jaki jadłam w życiu, to co lubię najbardziej chrupiąca skórka mmm :) Początkowo jak dostałam przepis, byłam przerażona tą ilością soli " Ale jak to cały kilogram". Szczerze teraz powiem nie ma się co jej obawiać. Nasz główny bohater pochłania jej tyle ile potrzebuje. Tłuszcz z kurczaka wytapia się i wchłania w sól, następnie ona wystyga i twardnieje. Moim zdaniem świetny pomysł na niedzielny obiad.  Składniki: 1 kurczak (około 1 kg) 1 kg soli kamiennej papryka suszona, pieprz mała szczypta cynamonu Wieczorem zaczęłam zabawę, przekroiłam kurczaka na pół, przygotowałam mieszankę z papryk, cynamonu i pieprzu. Dokładnie wtarłam w całego kurczaka. Włożyłam do naczynia, przykryłam folią i odłożyłam w chłodne miejsce. Pamiętajmy żeby już nie używać soli do mieszanki. Zostawiłam na całą noc. Bezpośrednio przed pieczeniem wsypujemy sól do naczynia żaroodpornego, na nią kładziemy połówki kurczaka. NIE PRZYKRYWAMY. (można również ...