Czy wy też nie macie pomysłu co zrobić z resztką rosołu, który zostaje z dnia poprzedniego, a zupa pomidorowa już była? ;)
Mamy dla Was nowa propozycję na Zupę paprykową z rosołu z wczoraj :)
Sierpień to sezon na papryki pod każda postacią, faszerowana, grillowana, marynowana... teraz czas na zupę.
Składniki:
- 4-5 papryk czerwonych,
- 0,5-1,5 l bulionu,
-3 ząbki czosnku,
-1 mała cebula,
-słodka papryka,
-łyżka cukru,
-sól i pieprz,
-grzanki,
-śmietana,
-olej.
Paprykę pozbywamy środka, kroimy na paseczki. Układamy na brytfance lub w naczyniu nadającym się do piekarnika, dodajemy czosnek i cebulkę- w skórkach- polewamy odrobiną oleju lub oliwy. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 40 minut. Upieczone warzywa, wrzucamy do garnka, czosnek i cebulkę oczywiście obieramy ze skórek. Jeśli nie mamy pozostałości z rosołu, to w czasie pieczenia, przygotowujemy go. Warzywa zalewamy bulionem -ilość bulionu zależy od tego jaką zupę preferujemy krem czy płynna,całość blendujemy.
Chwilę gotujemy na małym ogniu, doprawiamy łyżeczką słodkiej papryki, łyżką cukru oraz solą i pieprzem do smaku. Rozlewamy krem do miseczek, posypujemy grzankami i kleksem śmietany.
Szybkie i smaczne :)
Komentarze
Prześlij komentarz