Przejdź do głównej zawartości

Szpinakowy szał

Źle przyrządzony szpinak był a może nadal dla wielu osób jest zmorą z dzieciństwa. Na szczęście co raz chętniej sięgamy do tego warzywa pod każdą postacią. 

Liście szpinaku mają właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą. Właściwości lecznicze szpinaku to zasługa beta-karotenu, luteiny oraz witaminy C. Poza tym bogaty jest w potas, żelazo i kwas foliowy.

Możemy podać w różnych formach czy to pod postacią zupy, sałatki, sakiewek z ciasta francuskie czy jako dodatek do makaronu. I tym ostatnim się dzisiaj zajmiemy. Przyrządzimy pyszny sos do makaronu. Bardzo szybkie danie i jakie zdrowe. No to do dzieła.

Potrzebne nam będą następujące składniki:

- mrożony szpinak (może być świeży),
- ser feta (pół opakowania),
- jogurt naturalny typu greckiego,
- 2-3 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku,
- makaron.


Na rozgrzaną patelnię dodajemy masło zwykłe lub klarowane (używam praktycznie do wszystkiego), dodać szpinak i podsmażyć chwilę, następnie posiekany(lub przeciśnięty przez praskę) czosnek, dodać pokruszony ser feta i czekać aż się rozpuści, na koniec dodać 2-3 łyżki jogurtu, w zależności jaką chcemy otrzymać konsystencję. Do smaku można dodać sól i pieprz, ale radzę wcześniej skosztować, żeby nie było za słone. Na ugotowany wcześniej makaron dodajmy przyrządzony sosik
i oto mamy przepyszne i błyskawiczne danie,

Nadmieniam, że jest to wersja wegetariańska, ale zawsze można dodać do tego pierś z kurczaka, tak samo pyszne. Również możemy zrobić z tego zapiekankę, mieszając makaron z sosem, następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i posypać tartym żółtym serem, podpiec w piekarniku.

No i na którą wersję się zdecydujesz, hmmm...? :)

Życzę smacznego :)






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Muffiny czekoladowe

Muffinki to idealny wypiek na co dzień jak i od święta, na słodko i na słono. Pozwalają uwolnić naszą wyobraźnię, jak również naszego dziecka. Bo nic tak nie łączy, jak wspólne gotowanie. W Internecie można znaleźć bardzo wiele przepisów na muffiny. Wypróbowałam ich już sporo, dopóki nie znalazłam swojego ulubionego i właśnie nim podzielę się na blogu. Są to bardzo proste babeczki czekoladowe. Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki kakao 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady 1 jajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka Suche składniki mieszamy razem w misce. Osobno łączymy ze sobą mokre składniki tzn. jajko, olej i mleko. Następnie dodajemy suche składniki oraz pokrojoną czekoladę. Formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami i wypełniamy je ciastem. W tym zadaniu bardzo może się przydać łyżka do lodów, która bardzo ułatwia te zadanie. Pieczemy w temperaturze  200 stopni 

Kulinarne inspiracje - śniadania do pracy

Pyszny chlebek na śniadanie już mamy ;) i co dalej?  Jak dla mnie każda "zielona sałatka" to idealne rozwiązanie i ulubione śniadanie do pracy. Zazwyczaj robię ją z tego co mam pod ręką,a sekret smaku tkwi w sosie ;)  WERSJA 1 Składniki: mix sałat (akurat miałam mix sałat z marchewką) pomidor papryka czerwona pomidory suszone oliwki rzodkiewki sos (oliwa, zioła prowansalskie, szczypta Vegeta, musztarda, miód, cytryna, woda) WERSJA 2 Składniki: mix sałat pomidor papryka ogórek kiszony ser typu feta (osobiście wolę ser bałkański z Lidla) słonecznik (najlepiej prażony) sos (ten sam co w  sałatce  1) WERSJA 3 Składniki: rukola jajko pomidor słonecznik łosoś ( akurat miałam grillowany bo został z obiadu, ale może być wędzony) sól i pieprz WERSJA 4  Składniki: mix sałat (z rukolą) pomidor grillowana pierś z kurczaka ogórek kiszony pestki dyni sos (ten sam co w sałatce 1)

Świąteczne pierniczki

W weekend nasz dom był przepełniony zapachem świąt. Wykonaliśmy kolejne zadanie z naszego kalendarza adwentowego - pierniczki :) W mojej rodzinie to już tradycja, od lat krąży przepis prababci (na pierniczki idealne), jednak dwa lata temu wyłamałam się i znalazłam łatwiejszy przepis na te świąteczne smakołyki. W efekcie końcowym pierniczki wyszły bardzo dobre, więc ten nowy przepis zagościł u nas na dobre.  Zapraszam do pieczenia ;)  Składniki: 1 kg mąki pszennej  300 g masła 400 g cukru 150 g miodu 4 jajka 1/4 szklanki kwaśnej śmietany 40 g kakao 1 przyprawa do piernika 1 łyżeczka sody 100 g mielonych orzechów 1. W rondelku rozpuszczamy masło razem z miodem i cukrem (na małym ogniu) i odstawiamy do przestygnięcia. 2. W miseczce mieszamy kakao, przyprawę i sodę, a następnie dodajemy do przestudzonej masy. 2. Jajka ubijamy na puszystą masę. 3. Do ostudzonej masy dodajemy stopniowo śmietanę, cały czas mieszając. 4. Następnie stopniowo dodajemy -na zmianę- ubite