Źle przyrządzony szpinak był a może nadal dla wielu osób jest zmorą z dzieciństwa. Na szczęście co raz chętniej sięgamy do tego warzywa pod każdą postacią.
Liście szpinaku mają właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą. Właściwości lecznicze szpinaku to zasługa beta-karotenu, luteiny oraz witaminy C. Poza tym bogaty jest w potas, żelazo i kwas foliowy.
Możemy podać w różnych formach czy to pod postacią zupy, sałatki, sakiewek z ciasta francuskie czy jako dodatek do makaronu. I tym ostatnim się dzisiaj zajmiemy. Przyrządzimy pyszny sos do makaronu. Bardzo szybkie danie i jakie zdrowe. No to do dzieła.
Potrzebne nam będą następujące składniki:
- mrożony szpinak (może być świeży),
- ser feta (pół opakowania),
- jogurt naturalny typu greckiego,
- 2-3 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku,
- makaron.
Na rozgrzaną patelnię dodajemy masło zwykłe lub klarowane (używam praktycznie do wszystkiego), dodać szpinak i podsmażyć chwilę, następnie posiekany(lub przeciśnięty przez praskę) czosnek, dodać pokruszony ser feta i czekać aż się rozpuści, na koniec dodać 2-3 łyżki jogurtu, w zależności jaką chcemy otrzymać konsystencję. Do smaku można dodać sól i pieprz, ale radzę wcześniej skosztować, żeby nie było za słone. Na ugotowany wcześniej makaron dodajmy przyrządzony sosik
i oto mamy przepyszne i błyskawiczne danie,
i oto mamy przepyszne i błyskawiczne danie,
Nadmieniam, że jest to wersja wegetariańska, ale zawsze można dodać do tego pierś z kurczaka, tak samo pyszne. Również możemy zrobić z tego zapiekankę, mieszając makaron z sosem, następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i posypać tartym żółtym serem, podpiec w piekarniku.
No i na którą wersję się zdecydujesz, hmmm...? :)
Życzę smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz