Przejdź do głównej zawartości

Szykujemy imprezę...

Przepis na udaną imprezę to nie tylko dobra muzyka i doborowe towarzystwo, ale również interesujące menu. Lekkie a zarazem oryginalne i szybkie w wykonaniu. 

Organizujesz imprezę dla przyjaciół czy rodziny i nie wiesz co podać swoim gościom? to dobrze trafiliście 😉 podpowiadamy i inspirujemy, sprawdzonymi przepisami.

Moim osobistym odkryciem ostatnich imprez jest obrotowa taca na przekąski, że ja wcześniej tego nie kupiłam to się dziwie do tej pory. Ok to obrotowa tace mamy i co dalej...

1. Roladki z szynki szwarcwaldzkiej z jajkiem i rukolą:

-8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej,
-2 lub 4 jajka (daje raczej ćwiartki to wtedy 2, a jak połówki to 4),
-świeża rukola,
-oliwa z oliwy,
-świeżo mielony pieprz.

Każdy plasterek szynki posmaruj delikatnie oliwą z oliwek z dwóch stron, Szynka szwarcwaldzka szybko wysycha, więc najlepiej przygotować ją zaraz przed podaniem, Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy na ćwiartki lub połówki, to już według uznania. Na jednym plasterku szynki układamy jajko i dużą garść rukoli i ciasno zawijamy w roladkę. Układamy na talerzu (bądź też tacy :)  ) i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.



2. Twisty z serem

- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- 200 gram sera żółtego o wyrazistym smaku, np cheddara,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 jajko,
- sól i pieprz,

można dodać zioła.

Ciasto francuskie rozkładamy na blacie. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do koncentratu pomidorowego, solimy  i pieprzymy. Całą powierzchnię smarujemy koncentratem pomidorowym i posypujemy ulubionymi ziołami. Ser trzemy na tarce o dużych oczkach. Rozsypujemy na połowie ciasta, posypujemy słodką papryką. Ciasto składamy na pół i lekko dociskamy. Przy pomocy noża kroimy ciasto na paseczki ok 1 cm. Osobiście przecinam jeszcze na pół lepiej mi się je. Każdy kawałek zwijamy w spirale i kładziemy  na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko roztrzepujemy z odrobiną wody. Nasze twisty smarujemy jajkiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na ok 12-15 minut (trzeba obserwować żeby się nie przypaliły)


Na naszą obrotową tacę możemy dodać oliwki, kilka rodzai sera typu blue, camembert, cheddar, winogrona, sos, np czosnkowy, który super komponuje się z przygotowanymi twistami serowymi, pesto z suszonych pomidorów, jak również bakalie i paluchy chlebowe, które dostaniemy w każdej biedronce czy lidlu.Szykujemy wszystko tak, żeby pasowało do naszej ilości gości.


Miłej zabawy :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Muffiny czekoladowe

Muffinki to idealny wypiek na co dzień jak i od święta, na słodko i na słono. Pozwalają uwolnić naszą wyobraźnię, jak również naszego dziecka. Bo nic tak nie łączy, jak wspólne gotowanie. W Internecie można znaleźć bardzo wiele przepisów na muffiny. Wypróbowałam ich już sporo, dopóki nie znalazłam swojego ulubionego i właśnie nim podzielę się na blogu. Są to bardzo proste babeczki czekoladowe. Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki kakao 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady 1 jajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka Suche składniki mieszamy razem w misce. Osobno łączymy ze sobą mokre składniki tzn. jajko, olej i mleko. Następnie dodajemy suche składniki oraz pokrojoną czekoladę. Formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami i wypełniamy je ciastem. W tym zadaniu bardzo może się przydać łyżka do lodów, która bardzo ułatwia te zadanie. Pieczemy w temperaturze  200 stopni 

Kulinarne inspiracje - śniadania do pracy

Pyszny chlebek na śniadanie już mamy ;) i co dalej?  Jak dla mnie każda "zielona sałatka" to idealne rozwiązanie i ulubione śniadanie do pracy. Zazwyczaj robię ją z tego co mam pod ręką,a sekret smaku tkwi w sosie ;)  WERSJA 1 Składniki: mix sałat (akurat miałam mix sałat z marchewką) pomidor papryka czerwona pomidory suszone oliwki rzodkiewki sos (oliwa, zioła prowansalskie, szczypta Vegeta, musztarda, miód, cytryna, woda) WERSJA 2 Składniki: mix sałat pomidor papryka ogórek kiszony ser typu feta (osobiście wolę ser bałkański z Lidla) słonecznik (najlepiej prażony) sos (ten sam co w  sałatce  1) WERSJA 3 Składniki: rukola jajko pomidor słonecznik łosoś ( akurat miałam grillowany bo został z obiadu, ale może być wędzony) sól i pieprz WERSJA 4  Składniki: mix sałat (z rukolą) pomidor grillowana pierś z kurczaka ogórek kiszony pestki dyni sos (ten sam co w sałatce 1)

Świąteczne pierniczki

W weekend nasz dom był przepełniony zapachem świąt. Wykonaliśmy kolejne zadanie z naszego kalendarza adwentowego - pierniczki :) W mojej rodzinie to już tradycja, od lat krąży przepis prababci (na pierniczki idealne), jednak dwa lata temu wyłamałam się i znalazłam łatwiejszy przepis na te świąteczne smakołyki. W efekcie końcowym pierniczki wyszły bardzo dobre, więc ten nowy przepis zagościł u nas na dobre.  Zapraszam do pieczenia ;)  Składniki: 1 kg mąki pszennej  300 g masła 400 g cukru 150 g miodu 4 jajka 1/4 szklanki kwaśnej śmietany 40 g kakao 1 przyprawa do piernika 1 łyżeczka sody 100 g mielonych orzechów 1. W rondelku rozpuszczamy masło razem z miodem i cukrem (na małym ogniu) i odstawiamy do przestygnięcia. 2. W miseczce mieszamy kakao, przyprawę i sodę, a następnie dodajemy do przestudzonej masy. 2. Jajka ubijamy na puszystą masę. 3. Do ostudzonej masy dodajemy stopniowo śmietanę, cały czas mieszając. 4. Następnie stopniowo dodajemy -na zmianę- ubite