Przepis na udaną imprezę to nie tylko dobra muzyka i doborowe towarzystwo, ale również interesujące menu. Lekkie a zarazem oryginalne i szybkie w wykonaniu.
Organizujesz imprezę dla przyjaciół czy rodziny i nie wiesz co podać swoim gościom? to dobrze trafiliście 😉 podpowiadamy i inspirujemy, sprawdzonymi przepisami.
Moim osobistym odkryciem ostatnich imprez jest obrotowa taca na przekąski, że ja wcześniej tego nie kupiłam to się dziwie do tej pory. Ok to obrotowa tace mamy i co dalej...
1. Roladki z szynki szwarcwaldzkiej z jajkiem i rukolą:
-8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej,
-2 lub 4 jajka (daje raczej ćwiartki to wtedy 2, a jak połówki to 4),
-świeża rukola,
-oliwa z oliwy,
-świeżo mielony pieprz.
Każdy plasterek szynki posmaruj delikatnie oliwą z oliwek z dwóch stron, Szynka szwarcwaldzka szybko wysycha, więc najlepiej przygotować ją zaraz przed podaniem, Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy na ćwiartki lub połówki, to już według uznania. Na jednym plasterku szynki układamy jajko i dużą garść rukoli i ciasno zawijamy w roladkę. Układamy na talerzu (bądź też tacy :) ) i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
2. Twisty z serem
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- 200 gram sera żółtego o wyrazistym smaku, np cheddara,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 jajko,
- sól i pieprz,
można dodać zioła.
Ciasto francuskie rozkładamy na blacie. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do koncentratu pomidorowego, solimy i pieprzymy. Całą powierzchnię smarujemy koncentratem pomidorowym i posypujemy ulubionymi ziołami. Ser trzemy na tarce o dużych oczkach. Rozsypujemy na połowie ciasta, posypujemy słodką papryką. Ciasto składamy na pół i lekko dociskamy. Przy pomocy noża kroimy ciasto na paseczki ok 1 cm. Osobiście przecinam jeszcze na pół lepiej mi się je. Każdy kawałek zwijamy w spirale i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko roztrzepujemy z odrobiną wody. Nasze twisty smarujemy jajkiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na ok 12-15 minut (trzeba obserwować żeby się nie przypaliły)
Na naszą obrotową tacę możemy dodać oliwki, kilka rodzai sera typu blue, camembert, cheddar, winogrona, sos, np czosnkowy, który super komponuje się z przygotowanymi twistami serowymi, pesto z suszonych pomidorów, jak również bakalie i paluchy chlebowe, które dostaniemy w każdej biedronce czy lidlu.Szykujemy wszystko tak, żeby pasowało do naszej ilości gości.
Miłej zabawy :)
Komentarze
Prześlij komentarz