Przejdź do głównej zawartości

Taaakie Ciacho

Mój sposób na niespodziewanych gości to "ciasto sypane". Bardzo prosty i szybki przepis, a do tego najlepiej smakuje na ciepło ;)
  • 1 szklanka mąki 
  • 1 szklanka kaszy mannej
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1 kostka masła
  • owoce (maliny /truskawki/jabłka)
W misce mieszamy wszystkie sypane składniki. Tortownicę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Na dno formy wsypujemy 2/3 sypanego ciasta, następnie układamy warstwę owoców.
Jeśli robimy ciasto z malinami albo truskawkami to wystarczy je tylko umyć 
i gotowe (duże truskawki kroimy na mniejsze kawałki).
Jeśli robimy szarlotkę z jabłkami to musimy je wcześniej obrać, pokroić w kostkę i najlepiej obsypać cynamonem (ok. 4-5 jabłek). Na górę wsypujemy 1/3 sypkiej masy i układamy pokrojone w cienkie plastry masło (tak aby przykryło całą powierzchnie tortownicy).
Pieczemy ok 30 minut w temperaturze 180 stopni. 

Tak jak wspomniałam wcześniej ciasto najlepiej smakuje na ciepło, podane z gałką lodów. Zapytacie a gdzie etap końcowy... przekonajcie sie sami ❤





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Muffiny czekoladowe

Muffinki to idealny wypiek na co dzień jak i od święta, na słodko i na słono. Pozwalają uwolnić naszą wyobraźnię, jak również naszego dziecka. Bo nic tak nie łączy, jak wspólne gotowanie. W Internecie można znaleźć bardzo wiele przepisów na muffiny. Wypróbowałam ich już sporo, dopóki nie znalazłam swojego ulubionego i właśnie nim podzielę się na blogu. Są to bardzo proste babeczki czekoladowe. Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki kakao 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady 1 jajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka Suche składniki mieszamy razem w misce. Osobno łączymy ze sobą mokre składniki tzn. jajko, olej i mleko. Następnie dodajemy suche składniki oraz pokrojoną czekoladę. Formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami i wypełniamy je ciastem. W tym zadaniu bardzo może się przydać łyżka do lodów, która bardzo ułatwia te zadanie. Pieczemy w temperaturze  200 stopni 

Kulinarne inspiracje - śniadania do pracy

Pyszny chlebek na śniadanie już mamy ;) i co dalej?  Jak dla mnie każda "zielona sałatka" to idealne rozwiązanie i ulubione śniadanie do pracy. Zazwyczaj robię ją z tego co mam pod ręką,a sekret smaku tkwi w sosie ;)  WERSJA 1 Składniki: mix sałat (akurat miałam mix sałat z marchewką) pomidor papryka czerwona pomidory suszone oliwki rzodkiewki sos (oliwa, zioła prowansalskie, szczypta Vegeta, musztarda, miód, cytryna, woda) WERSJA 2 Składniki: mix sałat pomidor papryka ogórek kiszony ser typu feta (osobiście wolę ser bałkański z Lidla) słonecznik (najlepiej prażony) sos (ten sam co w  sałatce  1) WERSJA 3 Składniki: rukola jajko pomidor słonecznik łosoś ( akurat miałam grillowany bo został z obiadu, ale może być wędzony) sól i pieprz WERSJA 4  Składniki: mix sałat (z rukolą) pomidor grillowana pierś z kurczaka ogórek kiszony pestki dyni sos (ten sam co w sałatce 1)

Świąteczne pierniczki

W weekend nasz dom był przepełniony zapachem świąt. Wykonaliśmy kolejne zadanie z naszego kalendarza adwentowego - pierniczki :) W mojej rodzinie to już tradycja, od lat krąży przepis prababci (na pierniczki idealne), jednak dwa lata temu wyłamałam się i znalazłam łatwiejszy przepis na te świąteczne smakołyki. W efekcie końcowym pierniczki wyszły bardzo dobre, więc ten nowy przepis zagościł u nas na dobre.  Zapraszam do pieczenia ;)  Składniki: 1 kg mąki pszennej  300 g masła 400 g cukru 150 g miodu 4 jajka 1/4 szklanki kwaśnej śmietany 40 g kakao 1 przyprawa do piernika 1 łyżeczka sody 100 g mielonych orzechów 1. W rondelku rozpuszczamy masło razem z miodem i cukrem (na małym ogniu) i odstawiamy do przestygnięcia. 2. W miseczce mieszamy kakao, przyprawę i sodę, a następnie dodajemy do przestudzonej masy. 2. Jajka ubijamy na puszystą masę. 3. Do ostudzonej masy dodajemy stopniowo śmietanę, cały czas mieszając. 4. Następnie stopniowo dodajemy -na zmianę- ubite