Mój sposób na
niespodziewanych gości to "ciasto sypane". Bardzo prosty i szybki
przepis, a do tego najlepiej smakuje na ciepło ;)
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka kaszy mannej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 kostka masła
- owoce (maliny /truskawki/jabłka)
W
misce mieszamy wszystkie sypane składniki. Tortownicę smarujemy tłuszczem i
obsypujemy bułką tartą. Na dno formy wsypujemy 2/3 sypanego ciasta, następnie
układamy warstwę owoców.
Jeśli
robimy ciasto z malinami albo truskawkami to wystarczy je tylko umyć
i gotowe
(duże truskawki kroimy na mniejsze kawałki).
Jeśli
robimy szarlotkę z jabłkami to musimy je wcześniej obrać, pokroić w kostkę i
najlepiej obsypać cynamonem (ok. 4-5 jabłek). Na górę wsypujemy 1/3 sypkiej
masy i układamy pokrojone w cienkie plastry masło (tak aby przykryło całą
powierzchnie tortownicy).
Pieczemy
ok 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Tak jak wspomniałam wcześniej ciasto najlepiej
smakuje na ciepło, podane z gałką lodów. Zapytacie a gdzie etap końcowy... przekonajcie sie sami ❤
Komentarze
Prześlij komentarz